úterý, května 03, 2005

Klášterní tajemství

Někdy před rokem se BBC rozhodla, že natočí dokument o tom, co se čtyřmi aktivními muži udělá více než měsíc pobytu v klášteře. Zvolili benediktinské Worth Abbey a "noviců" se nakonec sešlo pět. Nedávno druhý kanál britské veřejnoprávní televize odvysílal třídílný dokument o čtyřicet dnech, které muži v klášteře strávili. Po dobu pobytu se měli účastnit života komunity a dodržovat její pravidla poslušnosti, práce a modlitby. Každý z nich měl rovněž přiděleného jednoho z mnichů jako průvodce po duchovní cestě s nímž se pravidelně scházel k sezením, jež byla, jak píše Daily Telegraph "často velmi silná a také bolestivá". Dva z mužů byli prý v prvních dnech dokonce napomenuti, když se pokusili z kláštera vyklouznout, aby si opatřili...kuřivo.
A jak to dopadlo? Tom Burke (29) vyráběl reklamy pro inernetové erotické chaty, v současné době se zamýšlel nad svým životem a na projektu se účastnil s nadějí, že mu pomůže rozlišovat co je v dobré a zlé a vůbec postavit jeho život na pevnější základy. Po jednom ze setkání se svým průvodcem podle citované zprávy řekl: "Tak tohle jsem nechtěl, aby se mi stalo. Ale něco se mě dotklo, něco ke mě hodně hluboce promluvilo. Byla to náboženská zkušenost Ještě, když jsem ráno vstával nevěřil jsem v to, ale teď když s vámi mluvím, věřím. Ať je to, co je to, věřím." Věřme, že mu celý pobyt v opatství pomohl dát ještě poněkud osobnější rozměr tomu co poznal. Nicméně, co čekal patrně dostal a o tom, jaké ovoce jeho pobyt přinesl svědčí, že své dosavadní zaměstnání se rozhodl opustit.
Garry McCormick (36) se v mládí účastnil akcí protestantských polovojenských útvarů v Severním Irsku a strávil řadu let ve vězení. V pobytu v opatství hledal možnost jak napravit škody způsobené právě lety strávenými ve vězení, chtěl se naučit zvládat bolest přetrvávající v něm z minulosti a svým způsobem nově začít svůj život. Zdá se, že i on svého cíle dosáhl, nebo alespoň ví, jakou cestou k němu nyní jít.
Sedmatřicetiletý Nick Buxton studuje v Cambridge buddhismus, ale zároveň se snaží vrátit ke své anglikánské víře. Duchovnímu hledání věnoval posledních deset let a zdá se, že pobyt mezi mnichy v něm znovunalezenou, leč rozechvělou víru upevil a Buxton uvažuje o kněžské službě ve své církvi. O pět let mladší Anthoney Wright žije rychle a dobře vydělává, ale strádá traumaty z dětských let, kdy ho vychovávala babička. V opatství hledal jejich zahojení a vnitřní
pokoj a ani on neodešel z prázdnou. Bývalý učitel a básník z Bristolu Gruffyd přišel do Wort Abbey s otázkou po smyslu života a také proto, aby získal duchovní vedení a nakonec znovu našel víru, již v mládí odmítl.

Zcela upřímně řečeno by mě zajímalo také jak by vypadal pořad The Monastery, year later; tedy rok poté. Uvidíme, možná se dočkáme.
Co je ale hlavní, když přijde na televizní "reality show" zpravidla si člověk musí říct: copak už jim není nic svaté? Jak vidno posvátné samo o sobě také přitahuje a nakonec i ukazuje svou sílu. Mimochodem benediktini jí svědčí už dobrých patnáct století.

Nesmím zapomenout na poděkování Amy Welborn, na jejímž podnětném blogu open book jsem tu původní zprávu našel.

malý update: až teď jsem našel link na novější stránky opatství, proto jsem opravil výše uvedený odkaz. Tady je sekce věnovaná dokumentu The Monastery a tady reflexe jednoho z účastníků Tonyho Burkeho (viz výše).





Žádné komentáře: